cc chemical consulting

 

Prof. Dr. Dorothea Ehlers                                                                                                          

Schönburgstr. 2

D-12103 Berlin

Tel.:+49-30-75008562 
Fax: +49-30-71093821

email:d.m.s.ehlers@cc-chemical-consulting.de

 

 

 

 

List of newer Publications / Liste der neueren Veröffentlichungen 

 1)

Ehlers D. and Bartholomae S.: Analysis of CO2 vanilla extracts by HPLC. Comparison with the usual alcoholic extracts. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung 197 (1993) 550-557

 2)

Helle N., Zachäus U., Linke B., Ehlers D., Bögl K.W. and Schreiber G.A.: Electron Spin Resonance Spectroscopy on Packing Material: An Indirekt Identification of Radiation Treatment. Hefte des Instituts für Sozialmedizin und Epidemiologie des BGA Soz Ep Heft Nr. 14/93

 3)

Helle N., Zachäus U., Linke B., Ehlers D., Bögl K.W. and Schreiber G.A.: Electron Spin Resonance Spectroscopy on Packing Material: An Indirekt Identification of Radiation Treatment. E.S.N.A Proceedings of the XXIIIrs Annual Meeting of Food Irradiation 1993 Halle

 4)

Helle N., Zachäus U., Linke B., Ehlers D., Bögl K.W. and Schreiber G.A.: Electron spin resonance spectroscopy on packaging material: An indirect identification of radiation treatment. Hefte des Instituts für Sozialmedizin und Epidemiologie des BGA Soz Ep Heft Nr. 16/93, S. 29-33

 5)

Ehlers D., Pfister M. and Bartholomae S.: Analysis of Tahiti vanilla by high-performance liquid chromatography. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung 199 (1994) 38-42

 6)

Ehlers D., Hilmer S. and Bartholomae S.: HPLC analysis of supercritical cinnamon and cassia extracts in comparison with cinnamon and cassia oils. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und -Forschung 200 (1995) 282-288

 7)

Ehlers D., Pfister M., Bork W.-R. and Toffel-Nadolny P.: HPLC analysis of tonka bean extracts. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und -Forschung 201 (1995) 278-282

 8)

Ehlers D., Pfister M. and Bartholomae S.: HPLC analysis of natural and artificial vanilla flavourings. GIT Fachz. Lab. 9 (1995) 765

 9)

Helle N., Wolbert A., Linke B., Ehlers D. and Krüger K.E.: Identification of irradiated fresh fruits by paramagnetic resonance spectroscopy.Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und -Forschung 201 (1995) 355-360

10)

Quirin K.-W., Gerard D. and Ehlers D.: Vanilla CO2-extracts - production, composition and comparison to alcoholic extracts. In: K.-H. Baser, Flavours, Fragrances and Essential Oils. Proceedings of the 13th International Congress of Flavours, Fragrances and Essential Oils, Istanbul, Turkey, 15-19 October 1995, Vol. 2

11)

Ehlers D., Pfister M., Gerard D.,Quirin K.-W. , Bork W.-R. and Toffel-Nadolny P.: Reducing the coumarin content of tonka beans using supercritical CO2. International Journal of Food Science and Technology 31 (1996) 91-95

12)

Ehlers D., Platte S., Bork W.-R., Gerard D. and Quirin K.-W.: HPLC analysis of sweet clover extracts. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 93 (1997) 77-79

13)

Ehlers D. and Pfister M.: Compounds of Vanillons (Vanilla pompona Schiede). Journal of Essential Oil Research 9 (1997) 427-431

14)

Ehlers D., Kirchhoff J., Gerard D. and Quirin K.-W.: High-performance liquid chromatography analysis of nutmeg and mace oils produced by supercritical CO2 extraction - comparison with steam distilled oils - comparison of East Indian, West Indian and Papuanan oils. International Journal of Food Science and Technology 33 (1998) 215-223

15)

Ehlers D., Schäfer P., Doliva H. and Kirchhoff J.: Values of vanillin and several ratios of components – influence of different extraction parameters on the analysis results of vanilla pods. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 95 (1999) 123-129

16)

Ehlers D.: HPLC analysis of commercial products containing vanilla or vanilla flavourings. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 95 (1999) 464-468

17)

Ehlers D.: HPLC analysis of commercial products containing vanilla or vanilla flavourings. Forschungsbericht aktuell der Technischen Fachhochschule Berlin (2000) 83-85

18)

Ehlers D., Färber J., Martin A., Quirin K.-W. and Gerard D.: Analysis of essential fennel oils – comparison of CO2 extracts and steam-distilled oils. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 96 (2000) 330-335

19)

Quirin K.-W.., Gerard D. and Ehlers D.: Production of essential oils, steam distillation vs. CO2-extraction.FRAGRANCES – SÖFW-Journal 126 (2000) 65-70

20)

Ehlers D., Nguyen T., Quirin K.-W. and Gerard D.: Analysis of essential basil oils – CO2 extracts and steam-distilled oils. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 97 (2001) 245-250

21)

Ehlers D. and Schäning J.: Synthesis of DOC (2,5-Dimethoxy-4-chloro-amphetamine). Toxichem+Krimtech 68/2 (2001) 62-67

22)

Ehlers D.: Handelsprodukte mit Vanille oder Vanillearoma – Untersuchung und rechtliche Situation, GDL-Kongress Stuttgart 2003, Tagungsband

23)

Ehlers D.: Handelsprodukte mit Vanille oder Vanillearoma, Vortrag März 2004 GDCH-Lebensmittelchemische Gesellschaft, RV Nord/Nord-Ost. Lebensmittelchemie 58 (2004), 128-129

24)

Littmann-Nienstedt S. und Ehlers D.: Verfahren zur Beurteilung von Produkten mit Vanille oder Vanillearomen mit einer modifizierten Verhältniszahl. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 101 (2005), 182-187

25)

Ehlers D., Czech E., Quirin K.-W. and Weber R.: Distribution of Aflatoxins between Extract and Extraction Residue of Paprika using Supercritical Carbon Dioxide. Phytochemical Analysis 17 (2006), 114-120

26)

Beyer J., Ehlers D. and Maurer H.H.: Abuse of Nutmeg (Myristica fragrans Houtt.). Studies on the Metabolism and the Toxicological Detection of its Ingredients Elemicin, Myristicin and Safrole in Rat and Human Urine Using Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Therapeutic Drug Monitoring 28 (2006), 568-575

27)

Ewald A.H., Ehlers D. and Maurer H.H.: Metabolism and toxicological detection of the designer drug 4-chloro-2,5-dimethoxyamphetamine in rat urine using gas chromatography-mass spectrometry. Anal Bioanal Chem (2008) 390:1837-1842

 

 

 

Liste der Veröffentlichungen aus früheren Jahren:

 

 

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